Актуелно

Књижевно вече у октобру

У Малој сали Дома Војске Србије у Нишу, дана 17.10. са почетком у 18.00 часова УП"ЧЕГАР" Ниш организује Књижевно вече. Учествују чланови Удружења и сарадници. У  оквиру Књижевне вечери извршиће се и промоција броја 11 СРЕТАЊА.

ZBORNIK ČEGARSKE ZORE

U izdanju Udruženja pisaca "ČEGAR" Niš izašao je iz štampe Zbornik radova "ČEGARSKE  ZORE".Zbornik je priređen povodom 5. godišnjice ppostojanja Udruženja. Obuhvata radove 49 članova Udruženja pisaca,,Čegar'' Niš, 10 članova Dečjeg podmlatka i 15 saradnika, članova drugih književnih društava i udruženja sakojima Udruženje ,,Čegar" sarađuje pri uređivanju časopisa ,,SRETANJA"Urednik Zbornika je Miroslav  Mišo Bakrač.Promocija Zbornika ČEGARSKE ZORE izvršiće se 27. aprila u Nišu - Mala sala Doma Vojske Srbije sa početkom u 19.00 časova.

NAGRADE

Na Međunarodnom festivalu humora i satire koji je raspisao Kulturni centar Kruševac, na temu Atom članica Udruženja pisaca,,Čegar" Niš SLAĐANA OBRADOVIĆ  dobila je nagradu Zlatna kaciga za pesmu Poveruj.

Na istom konkursu članici Književnog podmlatka  UP,,ČEGAR" Niš JEFIMIJI KOCIĆ pripala je nagrada "Rade Brka" za priču Razigrani  atomi.ČESTITAMO!

PESNIČKO VEČE povodom 21. marta Svetskog dana poezije

Povodom Svetskog dana poezije 21. marta Udruženje pisaca ,,Čegar'' Niš organizuje PESNIČKO  VEČE dana 22.03.2012. godine u Maloj sali Doma Vojske Srbije u Nišu sa početkom u 18.00 časova.

Деца и песници, радости весници

Деца и песници, радости весници је назив манифестације којом смо обележили Међунараодни дан матерњег језика, 21. Фебруар.
Поезија на матерњем језику увек је весник радости, нарочито кад је пишу деца или кад говоре стихове старијих песника.Ову мисао осведочио је први сусрет деце и песника, у 2012. години, одржан 18. фебруара, у суботу, у Одељењу књиге за децу. Преко педесет учесника, деца из ОШ “Бранко Мињковић“, ОШ “Цар Константин“ и деца чланови Библотеке , у пријатној атмосфери, говорили су своје стихове и пословице о језику, народа света.Стиховима на руском језику обрадовала нас је гошћа из Белгорода, Татјана Павловна,професор, на катедри за руски језик, на Филозофском факултету у Нишу.Познати нишки песници: Миња Илијева, Радмила Милић,Мирјана Балтезаревић, Весна Пешић, Ружица Петровић, Мирослав Бакрач и Русомир Арсић говорили су своје песме и одговарали на бројна питања која су им постављала деца.Програм је осмислила и водила Мира Церовић Тасић, руководилац Одељења.
Реализацију програма помогла Ивана Хофман, дипломирани психолог.

Zbornik ljubavne poezije

U izdanju Udruženja pisaca,,Čegar'' Niš i Udruženja
književnuika ,,Branko Miljković'' za štampu je pripremljen Zbornik ljubavne
poezije MOĆ VATRE.Zbornik sačinjavaju pesme 45 učesnika na Večeri ljubavne poezije
20. oktobra 2011. godine i radovi još oko 30 pesnika koji su izdavaču naknadno dostavljeni.
ZU zbornik su uneti i najlepši ljubavni stihovi iz svetske i srpske ljubavne lirike, po
izboru urednika zbornika. Planirano je da Zbornik iz štampe izađe do kraja januara 2012. godine.

SRETANJA broj 10

Časopis (bilten) SRETANJA, deseti broj, izašao je iz štampe.Obrađuje
poeziju, prozu, dečje stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu, prilog za haiku poeziju
Rascvetani maslačak, Ogledalo prošlosti , Izlog knjižare, sa
prikazom objavljenih knjiga članova Udruženja i saradnika, i portret člana Udruženja pisaca
,,Čegar'' Niš književnika Miroslava Bakrača.Težišna tema je dečje stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu sa prilozima nagrađenih i pohvaljenih učenika na Petom susretu dece pisaca i pisaca za decu Niš 2012.U SRETANJIMA su objavljeni radovi 48 članova Udruženja pisaca "Čegar" Niš, 55 saradnika i 38 učenika os novnih i srednjih škola, učesnika na 5.susretu dece pisaca i pisaca za decu.

VEČE LJUBAVNE POEZIJE

U organizaciji Udruženja pisaca,,Čegar''Niš održano je veče ljubavne poezije.
Na večeri je uzelo učešće 45 pesnika.Od radova učesnika  i  naknadno primljen na  Večeri ljubavne poezije priprema se zbornik koji će biti štampan do kraja  januara 2012. godine.

PETI SUSRET DECEPISACA I PISACA ZA DECU NIŠ 2012.

Peti susret dece pisaca i pisaca za decu Niš -2012. održava se 11.maja 2012. godine u Maloj sali Doma Vojske Srbije u Nišu, sa početkom u 12.00 časova..Konkurs za najbolju dečju pesmu i kratku priču bio je objavljen krajem  januara 2012. godine. Na konkurs se javilo 235 učenika osnovnih i srednjih škola sa ukupno oko 350 pesama i 90 kratkih priča.Na susretima svoje radove iz domena dečje pesme i kratke priče kazivaće oko 30 nagrađenih i pohvaljenih učenika.i desetak penika za decu. Svrha susreta je  razvoj i afirmacija dečjeg književnog stvaralaštva.